Tényleg egyedi a japán whiskey?
Bizony kevesen gondolnák, de a whisky nem csupán Amerikában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában közkedvelt, hanem Japánban is. A japán whiskey mintája a skót malátawhisky, azonban gyakran lehet venni kevert típust is. Az egyediséget az adja, hogy az itteni hozzáértők az árpamalátát égetőkemencében szárítják és igen kevés tőzeg adagolásával, a cefrét kisüsti módszerrel párolják.
A japán whiskey kezdetekben nem volt éppen sikeres. A hozzá nem értők és a szakértők is úgy vélték, hogy a skót típusú whisky, ha nem Skóciában készül, akkor sokkal gyengébb minőségű, mint az eredeti. Azonban a vak kóstolással végrehajtott összehasonlítások arra a következtetésre jutottak, hogy egyáltalán nincs a színvonalat érintő különbség az igazi skót és a japán whiskey között.
Sőt, a kutatás eredménye azt is igazolta, hogy egyes márkák felülmúlták pontszámban skót megfelelőjüket. A nívós japán whiskey főzésének meghonosítói Torii Sindzsiro és Takecuru Maszataka voltak. A nedűk megrendelhetőek az idrinks.hu internetes bolttól.